Csillagpartyk/

Távcsöves bemutatók

szakkörök/

iskolai csoportok

dr. szabó gyula

Kapcsolat

észlelések

MCSE

helyi csoport

a hónap látnivalói november

Merkúr:

A hónap elején megfigyelésre kedvezőtlen helyzetben, 11-én alsó együttállásban van a Nappal, ekkor át is vonul előtte. Gyorsan megjelenik a keleti égen, 15-én háromnegyed órával kel a Nap előtt. Láthatósága gyorsan javul, 28-án van legnagyobb nyugati kitérésben a Naptól. Ekkor kb. 100 perccel kel a Nap előtt, ez évi második legjobb láthatóságát adva.

 

Vénusz:

Napnyugta után látható a délnyugati ég alján, ragyogó fehér fényű égitestként. Láthatósága továbbra is kedvezőtlen, és csak lassan javul. A hónap elején még 50 perccel, a végén már bő másfél órával nyugszik a Nap után.

 

Mars:

Előretartó mozgást végez a Szűz csillagképben. Hajnalban kel, a keleti látóhatár közelében kereshető napkelte előtt. Vöröses fénye segítiheti a megtalálását.

 

Jupiter:

Előretartó mozgást végez a Kígyótartó, majd 16-tól a Nyilas csillagképben. A hónap folyamán napnyugta után kereshető a délnyugati látóhatár közelében, de a hónap végére egyre nehezebb a megfigyelése a közeledő Nap alkonyi fénye miatt.

 

Szaturnusz:

Előretartó mozgást végez a Nyilas csillagképben. A délnyugati ég alján kereshető napnyugta után, az esti órákban nyugszik.

HOLDFÁZISOK

Merkúr-átvonulás: november 11.

Első negyed: november 4.

Telihold: november 12.

Utolsó negyed: november 19.

Újhold: novembr 26.

Forrás: Meteor Csillagászati Évkönyv, 2019.

Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgáló - Miskolc | 2019