Csillagpartyk/

Távcsöves bemutatók

szakkörök/

iskolai csoportok

dr. szabó gyula

Kapcsolat

észlelések

MCSE

helyi csoport

a hónap látnivalói júLius

Merkúr:

A hónap elején a Nap közelsége miatt  nem figyelhető meg. 10-én már kereshető napkelte előtt az északkeleti látóhatár közelében, fél órával kel a Nap előtt. Láthatósága gyorsan javul, 22-én van legnagyobb nyugati kitérésben, 20,1 fokra a Naptól. Ekkor másfél órával kel korábban, mint a Nap. Ez idei egyik legjobb hajnali láthatósága, amely a hónap végéig kitart.

 

Vénusz:

A hajnali ég ragyogó fehér fényű égiteste, a keleti látóhatár felett látható. A hónap elején közel két, a végén több mint 3 órával kel a Nap előtt.

 

Mars:

Előretartó mozgást végez a Halak, 8-ától a Cet, majd 27-étől ismét a Halak csillagképben. Éjfél előtt kel, az éjszaka második felében látható a déli égen. Egyre fényesebbnek látszik, ami a vörös színével együtt megkönnyíti a megtalálását.

 

Jupiter:

Hátráló mozgást végez a Nyilas csillagképben. 14-én szembenállásban van a Nappal, egész éjszaka látszik fényesen a déli égen.

 

Szaturnusz:

Hátráló mozgást végez a Bak, 3-ától pedig a Nyilas csillagképben. Egész éjszaka megfigyelhető. 20-án van szembenállásban a Nappal.

HOLDFÁZISOK

Telihold: július 5.

Utolsó negyed: július 13.

Újhold: július 20.

Első negyed: július 27.

Forrás: Meteor Csillagászati Évkönyv, 2020.

Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgáló - Miskolc | 2020