Csillagpartyk/

Távcsöves bemutatók

szakkörök/

iskolai csoportok

dr. szabó gyula

Kapcsolat

észlelések

MCSE

helyi csoport

a hónap látnivalói december

Merkúr:

A hónap első napjaiban még megfigyelhető a délkelti ég alján, napkelte előtt. 1-én még egy órával korábban kel, mint a Nap, de láthatósága gyorsan romlik, 10-ére elvész a pirkadatban. A hónap további részében a Nap közelsége miatt nem figyelhető meg. 19-én felső együttállásban van a Napp

 

Vénusz:

A hajnali délkeleti ég fényes, fehér fényű égiteste. Továbbra is jól megfigyelhető, bár láthatósága lassan romlik. A hónap elején két és fél, a végén már csak másfél órával kel a Nap előtt.

 

Mars:

Előretartó mozgást végez a Halak csillagképben. Az éjszaka első felében figyelhető meg, kora hajnalban nyugszik. Erőteljesen vöröses fénye miatt könnyű megtalálni. Gyorsan halványodik.

 

Jupiter:

Előretartó mozgást végez a Nyilas, majd 18-tól a Bak csillagképben. A napnyugtát követően a délnyugati látóhatár közelében kereshető, ebben erős fénye segít. Nem sokkal a Nap után nyugszik.

 

Szaturnusz:

A hónap nagyobb részében még kereshető napnyugta után a délnyugati látóhatár közelében, de a hónap végére belevész a közeledő Nap alkonyati fényébe. Folytatja előretartó mozgását a Nyilas, majd 16-tól a Bak csillagképben.

HOLDFÁZISOK

kiemelt jelenségek

Utolsó negyed: december 8.

Újhold: december 14.

Első negyed: december 22.

Telihold: december 30.

A Hold elfedi a Merkúr bolygót: december 14-én délelőtt.

A Jupiter és a Szaturnusz bolygók együttállása: december 21-én a délutáni órákban.

Téli napforduló: december 21-én.

 

Forrás: Meteor Csillagászati Évkönyv, 2020.

Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgáló - Miskolc | 2020